by-boo550

RETRO | 10 NOVEMBER 2021

OUWE MEUK

Je kent ze wel, van die nieuwe items in een retro jasje, die items die je doen denken aan toen. Ze geven je interieur vaak net dat beetje extra warmte en gezelligheid. Antiek winkels, oude schuurtjes, loodsen en tweedehands winkels zijn waarschijnlijk nog nooit zo druk bezocht als nu. Termen als antiek en vintage vliegen je om de oren in de mode- en interieurwereld.

Maar wanneer is iets echt antiek, vintage, retro of tweedehands? We nemen je erin mee, zodat jij precies weet hoe de vork in de steel steekt. En misschien voorkomt het zelfs wel die (écht niet) antieke veel te dure aankoop.

Inspiratie

by-boo543
eleonora292

Antiek
Laten we beginnen met de makkelijkste en de oudste.  Antieke items, zoals meubels en kunst zijn namelijk minstens 100 jaar oud en met de hand gemaakt. Hebben we het over jaartallen dan wordt 1920 vaak aangehouden. Een antiek item komt dus uit een jaartal voor 1920. Je krijgt helaas niet op een briefje hoe oud een item daadwerkelijk is, dus het is belangrijk dat je je huiswerk goed doet. Ga na welke stijlen je in welke tijden zag. En kijk bijvoorbeeld naar hoe een kastje is gemaakt. Bij een antieke ladekast rolden de lades natuurlijk nog niet over van die fijne railtjes.

Vintage
Bij de term vintage wordt het al wat lastiger, want deze term wordt op bijna alles wat er oud uit ziet geplakt. Een vintage item moet echter minimaal 30 jaar oud zijn. In de meeste gevallen is een vintage item dan ook tweedehands. Het hoeft echter niet. Heel soms duikt er nog wel eens een item op dat nieuw uit de verpakking komt maar dus wel al meer dan 30 jaar oud is. Ook wordt er onder vintage verstaan dat het item kwalitatief in goede staat is, al valt daar natuurlijk over te twisten. Vintage items komen meestal uit de vijftiger, zestiger, zeventiger en begin tachtiger jaren, maar officieel gaat het om de jaartallen 1920-1980.

eleonora217

Retro
Retro staat voor retrospectief en betekent terugblikkend. Retro zegt iets over de uitstraling van een product, maar niet over hoe oud het product is. Retro wordt als omschrijving gebruikt voor producten die níet vintage of antiek zijn, maar wel een ouderwetse uitstraling hebben. Dit zijn dus gewoon de nieuwe producten die je in de winkel ziet, in een oud jasje gestoken.

Tweedehands
Dit betekent simpelweg dat jouw aankoop niet nieuw is en al een andere eigenaar heeft gehad. Je kunt hierbij niks zeggen over de kwaliteit, staat of het jaartal van de aankoop.

En nu jij
Samengevat komt het erop neer dat het label vintage toegekend mag worden aan producten uit de periode 1920-1980 die kwalitatief in (redelijk) goede staat verkeren. Tweedehands is de term die gebruikt mag worden voor oude en nieuwe producten die van iemand anders zijn geweest en een tweede leven krijgen. Antiek daarentegen is een term die alleen bestemd is voor objecten die ouder dan 100 jaar zijn. Tot slot is er nog de trend ‘retro’ waarbij men doelt op hedendaagse (nieuwe) items met een vintage tintje.

Style items

97621

Eleonora | Bastiaan – zwart

23404

Eleonora | Carter – kabinet

23202

Eleonora | Wisconsin – tv-meubel

23400

Eleonora | Carter – dressoir

210118

By-Boo | Flow 2 – brown

210022

By-Boo | Tubbs – dark grey

23200

Eleonora | Wisconsin – kabinet

pinterest-retro
mailing
Recent Posts
Translate